Cilinderblok

unnamed (1)

Albin6

unnamed

Albin2

Albin1

Het cilinderblok wordt gevlakt indien nodig, net als de cilinderkop. Op deze manier wordt een optimale afdichting van de cilinderkop gegarandeerd en oneffenheden uit de weg geruimd.  De cilinderkop wordt weer terug gemonteerd met nieuwe rek-tapeinden en moeren.

De cilindervoeringen worden opgeboord naar de maat van nieuwe overmaatse zuigers, of de cilindervoeringen worden verbust naar de standaardmaat en de oude zuigers worden met nieuwe zuigerveren gemonteerd. Na het boren /  verbussen worden de cilinderwanden gehoond om zo een optimaal smeerpatroon en inloopgedrag te verkrijgen. Bij de nieuwe zuigers horen nieuwe pistonpennen, dus ook nieuwe pistonpen lagers worden gemonteerd en op maat gehoond.

    Vaak wordt gedacht dat wanneer men alleen de zuigerveren vervangt en ‘even een hoontje’ door  de cilindervoeringen haalt, het zuigerwerk van de motor weer ‘gereviseerd’ is. Niets is minder waar: nieuwe veren in een oude cilindervoering is volledig nutteloos. Het zijn niet alleen de zuigerveren die slijten, maar ook de cilinderwand!

De oude klepgeleiders worden vervangen door nieuwe. Om de motor zonder problemen op ongelode benzine te kunnen laten lopen worden hardstalen uitlaatklepzittingen gemonteerd. Nieuwe kleppen worden gemonteerd , nieuwe klepzittingen worden in het blok gefreesd en de klep en zitting worden op elkaar ingeslepen. Ingeslagen klepstoters worden gevlakt, en klepstoter en nokkenas worden nauwkeurig geinspecteerd op overmatige slijtage. Klepveerdruk wordt gecontroleerd en indien onvoldoende worden de klepveren vervangen.

Van de krukas worden zowel de hoofd- als de big end tappen opgemeten. Wanneer de gemeten waarde binnen slijtage toleranties valt, kan worden volstaan met het monteren van nieuwe standaardmaat lagers. Is dat niet het geval, dan worden de  krukastappen zuiver ondermaats zuiver geslepen. Ondermaatse hoofdlagers en big end lagerschalen worden daarna gemonteerd.

Alle delen worden weer met de juiste gereedschappen en volgens voorschrift gemonteerd. Bij montage worden altijd nieuwe pakkingen en afdichtingen gebruikt.