Ontsteking

IMG_20150419_155616IMG_20150419_155316

IMG_20150622_215831

 

 

 

In het geval van een bobineontsteking (stroomverdeler) worden slijtagegevoelige onderdelen als contactpunten, rotor, condensator, verdeelkap en bougiekabels vervangen. Het vervroegingsmechanisme wordt geinspecteerd op schade en gecontroleerd op goede werking, en indien nodig gerepareerd. Ook de bobine wordt vervangen. Indien nodig worden de lagers van de verdeler as vervangen.

De revisie van een SEM magneetonsteking heeft meer voeten in de aarde. De ontstekingsspoel wordt opnieuw gewikkeld, de ankermagneet wordt opnieuw opgesterkt, de contactpunten gevlakt of opnieuw opgesoldeerd, de lagers vervangen, de condensator wordt vervangen en de bougiekabels ook, en de bakkelieten verdeler met daarop de sleepringen wordt verbust.  Ook het mechanisme van de impulsstarter (klik-klak) wordt gereviseerd. Omdat de meeste onderdelen van de SEM ontsteking niet meer nieuw geleverd worden , worden ruildelen gebruikt als bepaalde onderdelen van de SEM niet meer hergebruikt kunnen worden. De magneetonsteking wordt op deze manier weer in originele staat hersteld en is weer voor jaren een betrouwbaar stukje techniek.

Bij veel mensen heeft de SEM (onterecht) een slechte naam. Na 50 jaar trouwe dienst is het niet vreemd dat e.e.a. revisie behoeft. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Doorslaan van de wikkelingen van de ontstekingsspoel: isolatie tussen de wikkelingen wordt hard en gaat scheuren, zo ontstaat er sluiting met name als de motor warm wordt.
  • Doorslaan van de sleepringen van de bakkelieten verdeler naar de as van het anker.
  • Daarnaast natuurlijk het inbranden van de contactpunten, drooggelopen  en / of versleten lagers, etc.

Niet zelden zien we magneetontstekingen tegen die zijn ‘verbouwd’ door de spoel te vervangen door een externe bobine. Het huis van de ontsteking is dan beschadigd, de spoel is vaak verdwenen en de contactpunten branden sneller in dan normaal omdat de gekozen bobine toch niet één op één de originele spoel vervangt. Daarnaast is de ontsteking niet meer 100% vocht dicht, wat essentieel is voor een blijvende goede werking van de ontsteking.

Kortom, niet modificeren maar reviseren!